Počinje energetska obnova našičke bolnice, još 9 škola i jedne zdravstvene stanice

Početkom ove godine završena je energetska obnova 19 zgrada osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije, no projekt „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ nastavljen je pripremama i realizacijom još 35 projekata. Tako su tijekom srpnja i kolovoza potpisani ugovori s izvođačima koji su potom započeli radove na 19 zgrada, koji su u tijeku, a jučer (2. listopada 2019. godine) zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je ugovore s izvođačima radova za energetsku obnovu još 11 zgrada javne namjene, za koje je upravo završen postupak javne nabave. Vrijednost danas potpisanih ugovora je 30 milijuna kuna.

– Najveća investicija od danas potpisanih ugovora je kompletna energetska obnova Opće županijske bolnice Našice s vrijednosti radova više od 10 milijuna kuna, zatim Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo gdje je vrijednost radova 6,5 milijuna kuna. Ugovorena je obnova Zdravstvene stanice Budimci, što je jedan od najmanjih projekata, ali je vrijedan i značajan za stanovnike tog naselja, no isto tako su važni i svi ostali projekti. To su zgrade Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Đakovo (zgrada predmetne nastave), OŠ Matija Gubec Magadenovac i OŠ Luka Botić Viškovci, te područnih škola Baranjsko Petrovo Selo, Karanac, Grabovac, Kešinci i Koritna – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

Zamjenik župana Goran Ivanović ističe da je Osječko-baranjska županija u proteklih godinu i pol dana pripremila projekte energetske obnove čija je ukupna vrijednost gotovo 200 milijuna kuna. Od toga,106 milijuna kuna su bespovratna sredstva Europske unije, 48 milijuna kuna osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a gotovo 40 milijuna kuna su sredstva Osječko-baranjske županije.

– Energetska obnova zgrada javnog sektora na području Županije je naš najveći projekt. Njime se postiže niz koristi, od čuvanja energije i kvalitetnijih uvjeta rada do toga da ćemo ušteđeni novac moći koristiti za druge projekte. Naglašavam da su energetskom obnovu obuhvaćena sva područja Osječko-baranjske županije jer vodimo računa o svakom dijelu – rekao je Ivanović te pohvalio angažirani rad Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije te Upravnog odjela za javnu nabavu.

Pročelnica Tramišak je dodala da su u prvih 19 projekta ostvarene uštede energije u vrijednosti 4 milijuna kuna, a kod preostalih 35 očekuje se uštede u vrijednosti još 7 milijuna kuna, što znači da će Županija samo na energentima u tih 54 projekata uštedjeti ukupno 11 milijuna kuna.