Sezona vrtićkih i školskih bolesti: Kako ojačati imunitet na vrijeme?

foto: Pixabay

Nova školska i vrtićka godina je pred vratima. U kombinaciji sa hladnijim vremenom i činjenicom da ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenom, brojne bolesti gotovo su neizbježne. No, uz zdrave osnove i neke korisne trikove, dio njih sigurno možete izbjeći, piše Mamin kutak.

Mogu li se vrtićke i školske bolesti uopće izbjeći?

Čak i kod djece sa snažnim imunitetom, godina sigurno neće proći bez povremenih bolesti, no jačanje imuniteta vrlo je važno jer tada djeca i ako obole mnogo lakše i brže prebolijevaju i simptomi su znatno slabiji.

Kako ojačati djetetov imunitet?

O jačanju imuniteta u teoriji većina nas zna gotovo sve, osnova zdravlja svakako je zdrava prehrana, boravak u prirodi, fizička aktivnost i redovito provjetravanje prostorija. 

Zdrava prehrana: Što u današnje vrijeme uopće možemo smatrati zdravim? 

Zdrava prehrana podrazumijeva obroke temeljene na voću i povrću, uz kvalitetno meso i ribu i punozrnate žitarice. Zvuči vrlo jednostavno, no u ove jasne smjernice vrlo često zaluta velika količina hrane koja je prerađena, prepuna aditiva, brojnih konzervansa i bojila, kao i skrivenih soli i šećera. Kako biste poslužili svojoj obitelji zdrav obrok, pokušajte se voditi smjernicama da bi hrana od polja do vašeg tanjura trebala putovati što kraće, a način pripreme ne bi smio narušiti prepoznatljivost namirnice. 

Skupoća namirnica, ali i slaba dostupnost provjerene hrane bez sumnjivih sastojaka, često su glavna prepreka u zdravom hranjenju, stoga ono što možete učiniti jest uvijek birati sezonske namirnice i izbjegavati prerađenu hranu, gotova jela i veće količine grickalica i slatkiša. 

Ostati zdrav: Trikovi koje svi možemo isprobati!

  • Što više boravka na svježem zraku, jer osim silnih blagodati čistog zraka na imunitet, tu je i mnogo bolje iskorišteno vrijeme za fizičku aktivnost umjesto vremena provedenog u zatvorenim prostorima pred ekranima. Kad god vam to vrijeme dopušta, birajte boravak vani. Gumene čizmice i kabanica sasvim su dovoljan dodatak da ove jeseni sa svojom obitelji iskusite neke sasvim nove razine radosti! 
  • Kvalitetniji zrak u zatvorenim prostorima podjednako je važan, osobito u mjesecima kada sve više vremena provodimo u svojim domovima. Provjetravajte prostorije često, ne spavajte u pretoplim prostorijama i koristite po potrebi difuzore i ovlaživače i pročišćivače zraka! 
  • Rituali poput skidanja cipela već kod ulaza, da se obuven ne prolazi kroz prostor kojim djeca kasnije bosa hodaju ili dodiruju pod rukama, kao i temeljito pranje ruku neposredno nakon ulaska u dom, uglavnom se podrazumijevaju.
  • Stvar koja bi mogla učiniti razliku jest redovito ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom. Ova hvale vrijedna tekućina spasila je mnoge nosiće u sezoni respiratornih bolesti, a kako nema nikakvih štetnih učinaka, već vrlo nježno ispire i vlaži sluznicu nosa, idealno bi bilo uvesti ovu radnju u svakodnevni ritual nakon povratka iz vrtića i/ili škole, kako bi se što manje zločestih bakterijica i virusića zadržalo u respiratornom sustavu vašeg djeteta. 
  • U slučaju da imate pravog malog izbirljivca ili dijete iz nekog razloga lošije jede, savjetujte se na vrijeme s pedijatrom o eventualnoj potrebi nekih dodataka prehrani, kao što su vitamini, minerali i probiotici prije nego sezona bolesti bude u puno jeku.
  • Budite dosljedni. Kako zdrava prehrana, tako i brojni dodaci prehrani, ali i boravak na svježem zraku i fizička aktivnost trebaju biti konstanta u životima vaših mališana, sjetimo se, bakterije i virusi obožavaju mališane!