Što je Savjet mladih Grada Belog Manastira?

Savjet mladih Grada Belog Manastira prvi puta je konstituiran 22. prosinca 2008. godine, od tada se svaki mandat trudi poboljšati kvalitetu života mladih na području Grada. Trenutačni mandat konstituiran je i započeo s radom 23. listopada 2018. godine te će funkciju obnašati tri godine.

Savjete mladih osnivaju predstavnička tijela jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave kao svoja savjetodavna tijela, u cilju aktivnog uključivanja mladih u javni život tih jedinica. Trenutačno belomanastirski Savjet broji 7 članova i 7 zamjenika članova. Kandidate za članove predlažu udruge mladih i udruge koje se bave mladima, učenička vijeća, studentski zborovi te drugi registrirani oblici organiziranja mladih. Nakon prijedloga putem natječaja Gradsko vijeće izglasava članove.

Ovoga mandata u Savjet mladih Grada Belog Manastira izabrano je dvoje članova iz školske populacije, a to su Anja Ćuk (zamjenica Lea Vadas) i Tajana Todorović (zamjenik Luka Lemut), dok su ostali članovi iz radno-volonterske skupine. Ostali članovi su: Hrvoje Horvat (zamjenik Damjan Horvat), Sara Ilić (zamjenica Dora Fabijan), Andrej Jurić (zamjenica Ivana Jalšavec), Robert Kožić (zamjenica Stefanija Ključarić) i Aneta Minkoš (zamjenica Ana-Marija Posavec). Robert Kožić poznato je lice Savjeta mladih te mu je ovo već četvrti mandat. S obzirom na iskustvo ne iznenađuje da je po treći puta izabran za predsjednika te mu je u ovome mandatu Anja Ćuk zamjenica.

Predsjednik Savjeta mladih Grada Belog Manastira, Robert Kožić, poručuje kako je cilj razmatranje problematike mladih na području grada te iniciranje rješavanja problema. ”Želimo postaviti bolji položaj mladih.” – naglasio je Kožić.

Savjet radi kroz plan i program koji početkom mandata donosi. Ovogodišnji plan i program sastoji se od 14 točaka koji se odnose na razne aktivnosti od informiranja mladih o samome radu Savjeta, poticanje volonterstva, informiranje o baranjskoj povijesti, pravilnoj prehrani, važnosti očuvanja okoliša, poticanje kulturnog stvaralaštva i slično. Najpopularnija aktivnost definitivno je Belomanastirsko ljeto mladih koje se održava zadnjih nekoliko godina te pruža zabavne sadržaje za mlade kao što su kino na otvorenom, sportske igre i slično.  U izvršavanju svih aktivnosti surađuje se s udrugama i tvrtkama na području grada.

Zbog stanja u Baranji i sve češćeg odlazaka mladih u inozemstvo, ove godine Savjet mladih Grada Belog Manastira odlučio je plan i program usmjeriti i na razne edukacije koje mladima mogu pomoći u zapošljavanju ili samozapošljavanju, kao i izvršavanje testiranja profesionalne orijentacije u srednjim školama kako učenici ne bi griješili upisivanjem popularnih fakulteta već da se usmjere na deficitarna zanimanja.

Unatoč trudu koje iskazuju svi članovi ovoga mandata ulažu u svoje aktivnosti, mladima nedostaje ambicije i poticaja za sudjelovanje u aktivnostima bilo koje vrste. Kako bi mlade uputili u svoj rad i potaknuli ih na aktivnost članovi su snimili reportažu kojom žele približiti svoju funkciju javnosti.

Što je Savjet mladih Grada Belog Manastira?

Mi smo vam pripremili jednu kratku reportažu kako bi ste se upoznali s našim ciljevima, radom, idejama, misijom, ali i problemima.Nadamo se da će vam sada naša funkcija biti jasnija. Uživajte 🙂

Objavljuje Savjet Mladih Beli Manastir u Nedjelja, 24. veljače 2019.