U ponedjeljak počinje upis novog izdanja trezorskih zapisa

foto: Vlada RH

Građani će od ponedjeljka, 27. svibnja, imati priliku sudjelovati u novom krugu upisa trezorskih zapisa. Predviđena su ulaganja u zapise ročnosti od 91 dan i 364 dana, s planom prikupljanja 250 milijuna eura za tromjesečne zapise te 650 milijuna eura za jednogodišnje.

Upisi će biti omogućeni kroz dva kanala – u 170 poslovnica Fine te putem digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, a minimalni iznos upisa po pojedinom ulagatelju iznosi 1.000 eura. Godišnji prinosi za tromjesečne zapise iznose 3,75 posto, dok za jednogodišnje prinosi iznose 3,65 posto, prema informacijama koje je na konferenciji za medije iznio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac.

Trezorske zapise građani mogu kupiti uz popust, pa je minimalni iznos ulaganja za tromjesečne zapise 990,74 eura, dok je za jednogodišnje zapise 964,88 eura. Po dospijeću, građani će za svaki zapis dobiti tisuću eura, što znači zaradu od 9,26 eura za tromjesečne zapise i 35,12 eura za jednogodišnje zapise.

Rok za upis trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati. Institucionalni ulagači moći će upisivati zapise u drugom krugu, 4. lipnja, od 9 do 11 sati.

Ovo izdanje vrijednosnih papira države već je četvrto koje građani mogu kupiti u nešto više od godinu dana, i treće izdanje trezorskih zapisa. Građani su prethodno imali priliku upisivati trezorske zapise u studenom prošle godine te u veljači ove godine. U najnovijem izdanju, više od 37 tisuća građana uplatilo je ukupno 957 milijuna eura.