Učenici i učiteljice OŠ Popovac sudjelovali su u drugoj po redu mobilnosti u poljskom gradiću Sieradzu u sklopu projekta ˝The future begins today˝

Učenici i učiteljice OŠ Popovac sudjelovali su u drugoj po redu mobilnosti u poljskom gradiću Sieradzu u sklopu projekta ˝The future begins today˝ u kojem, osim učenika iz Hrvatske, sudjeluju i učenici i učitelji iz Poljske, Španjolske i Italije. Naše šestodnevno druženje započelo je priredbom dobrodošlice u školi domaćina i podjelom prigodnih darova. Nakon priredbe svaka je skupina učenika putem PowerPoint prezentacije predstavila svoju državu, regiju i školu iz koje dolazi. Poslijepodne je bilo rezervirano za radionicu tijekom koje smo se pojedinačno predstavili i pobliže međusobno upoznali. Ugodno druženje nastavili smo u kuglani gdje su se neki naši učenici po prvi puta okušali u kuglanju.

Naredni dan započeli smo odlaskom u Skansen, muzej na otvorenom, gdje smo sudjelovali u radionici izrade sira i maslaca. U muzeju smo vidjeli i stare, drvene kuće s izvorno opremljenim interijerima s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Obilazak gradskih znamenitosti nastavili smo obilaskom regionalnog muzeja u kojem smo vidjeli predmete, namještaj, kovanice i druge stare stvari iz duge povijesti grada i okolice. Upoznavanje tradicije i običaja nastavili smo u školi kroz plesne radionice. Zadatak je bio prikazati tradicionalni ples svoje države i naučiti osnovnim koracima učenike iz drugih država. Sve ovo bila je priprema za Festival kultura koji se održao sljedeći dan.

Treći dan našega boravka u Poljskoj bio je u znaku Festivala kultura koji se sastojao od izvođenja plesova, izložbe tradicionalnih predmeta i hrane karakteristične za svaku državu. Po završetku Festivala, započeli smo s pripremama i uvježbavanjem scena za snimanje filma koji nam je bio na rasporedu za četvrtak.

Prvi dio filma „Dreams come true“ govori o tome kako je nekada davno bilo jako teško ostvariti vlastite snove ukoliko su odstupali od društveno uvriježenih normi i pravila. Snimali smo ga u prekrasnoj palači Malkow, smještenoj u neposrednoj blizini Sieradza.

Posljednji dan našega boravka u Poljskoj proveli smo u jednom od nastarijih i najvažnijih poljskih gradova, Krakovu. Uz pratnju stručnog vodiča, popodne smo proveli obilazeći neke od najvažnijih povijesnih znamenitosti grada, poput Vavelske katedrale i Bazilike Djevice Marije. Preostalo nam je još samo prespavati posljednju večer u Krakovu te sljedeće jutro, puni dojmova i lijepih uspomena, krenuti svojim domovima.