Završila sezona HNL-a, okrećemo se Euru

foto:pixabay

Jedna od najuzbudljivijih sezona Prve hrvatske nogometne lige došla je do svog kraja. Pratili smo s neizvjesnošću može li Osijek oteti titulu prvaka Dinamu, no to se ipak nije dogodilo. Tek što je domaće prvenstvo završilo, pred nama su vrlo važne utakmice reprezentacije. Ona će nastupati na Europskom prvenstvu koje počinje već 11. lipnja, a uz to, izabranike Zlatka Dalića čekaju i dvije prijateljske utakmice. One će biti protiv Armenije i Belgije pa tako možemo reći da je pred nama jako uzbudljiv lipanj.

Belgija po FIFA-i najjača reprezentacija svijeta

Koliko će pripremna utakmica protiv Belgije biti važna svjedoči i ljestvica koeficijenata reprezentacija koju vodi krovna svjetska nogometna federacija – FIFA. Ona je tako na prvo mjesto smjestila Belgiju, a gledajući rezultate koje ta reprezentacija ostvaruje zadnjih godina, to nije ništa pretjerano čudno. Hrvatska će svoje pripreme započeti 1. lipnja utakmicom protiv Armenije, a pet dana kasnije na red će doći ovaj ogled s Belgijom. On može biti jako koristan za Dalića jer Belgija igra slično kao neki od naših protivnika na prvenstvu, a prvenstveno mislimo na Engleze. Isto tako, ova će utakmica pružiti sjajnu priliku da vidimo razne kombinacije u sastavu jer za europsko prvenstvo je Dalić odabrao čak 26 igrača.

Engleska, Škotska i Češka

Hrvatska će na Europskom prvenstvu igrati u skupini s Engleskom, Škotskom i Češkom. Engleska je definitivno glavni favorit za prvo mjesto u skupini prema procjenama kladionica poput 22 Bet, a očekivanja su da bi Hrvatska trebala proći dalje kao drugoplasirana u skupini. Međutim, Škotska i Češka definitivno nisu reprezentacije koje se može lako otpisati, posebice ako znamo da smo sa Škotskom igrali pet puta u svojoj povijesti te nismo upisali niti jednu pobjedu. Hrvatska će svoj nastup u skupini otvoriti protiv Engleske 13. lipnja. 18. lipnja slijedi utakmica protiv Češke, a skupina će se zaključiti 22. lipnja utakmicom protiv Škotske.

Forma reprezentacije

Izbornik Zlatko Dalić i njegovi izabranici već su duži vremenski period pod udarom kritika, a navijači su izuzetno nezadovoljni nastupima Hrvatske još od povijesnog srebra osvojenog 2018. godine na Svjetskom prvenstvu. Možemo reći da je to očekivano jer rezultati su govorili sami za sebe. Hrvatska je tako primjerice dobila šest golova od Španjolske, četiri od Francuske i četiri od Portugala, a u startu kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo, izgubila je od Slovenije. Uz to, igrala je jako loše protiv ekipa kao što su Malta i Cipar i sasvim sigurno razočarala mnoge pojedince koji vole klađenje uživo. Sve je to ostavilo traga na atmosferi koja je vladala u reprezentaciji i oko nje. Vidjet ćemo hoće li se ona prenijeti i na ove pripremne utakmice te samo Europsko prvenstvo ili je to ipak ostalo negdje iza nas.

Motivacija

Ono što je često vidljivo iz igara reprezentacije je nedostatak motivacije u kvalifikacijskim utakmicama. Međutim, kada reprezentacija igra na nekim od većih natjecanja, jasno je vidljiva razlika u motivaciji. Hrvatska igra puno kvalitetnije na velikim natjecanjima, a kvalifikacije se često znaju činiti kao obično odrađivanje posla. Iako bi voljeli da Hrvatska igra dobro i u kvalifikacijama, nadamo se da će da će motivacija za dobre rezultate doći jednom kada krene Europsko prvenstvo.